top of page

Handstående program

- steg 2

Inledning
Till att börja med. Detta programmet ingen quick-fix. För mig är det viktigt att du blir och upplever dig starkare samt att du inte drar på dig några besvär och/eller skador.
 
Att göra ett korrekt utförande på ett handstående är väldigt svårt. Majoriteten av dom på som utför handstående gör oftast fel. Såsom ökad svank i ländrygg som en banan, böjda armar osv.
I detta programmet kommer du att klara av, samt lära dig, ett korrekt utförande.
Syftet efter de olika stegen är att du ska klara av att göra 5 x 60 s strikta handstående med 60-120s vila mellan seten.

Det är viktigt att du respekterar och därmed följer processen, det är något som inte kan sägas för många gånger! Det tar nämligen längre tid än vad många tror att bygga upp kroppen och få leder och muskler att anpassa sig till belastningen och rörelsen. Det är framförallt lederna och senorna som tar tid.
Respekterar du inte processen pga att du stressar fram dina resultat, ökar risken för att besvär och skador ska uppstå. Desto noggrannare du lyckas att vara i varje steg, desto lättare kommer det sedan att vara den dagen då du ska göra din första handstående.
Du ska bli starkare, inte bryta ner dig själv.

Starkare, skadeförebyggande och hållbart är den röda tråden.

Övning och utförande
Till att börja med, utförandet är extremt viktigt! Va noggrann!
 
Programmet är upplagt enligt följande;

1. Handledsstretch. 4 övningar.

2. Styrka för handleder. Superviktigt, eftersom det är dom som ska ta upp hela din kroppstyngd. Här är majoriteten av dom jag träffar överlägset svagast. 4 övningar.
3. Handstående program. Progression mot handstående. Först gör du en styrkeövning (övning nummer 1). Direkt efter den övningen kommer du att göra en mobilitetsövning (övning nummer 2). Efter det vilar du 60-120 s. Sedan gör du nästa set. Hur många set du ska göra ser du i ditt schema i respektive övning.

 

Dosering
Veckans pass görs 1 ggr/vecka.
 
Om det är så att doseringen är för tuff och att du inte klarar dig förbi, säg tex vecka 7. Då fortsätter du på den veckan tills du klarar den. Därefter går du vidare till nästa vecka enligt schemat.
Jag rekommenderar inte att du ger dig på nästa steg förens du klarar av att upprätthålla korrekt utförande genom samtliga set och repetitioner enligt vecka 9. Detta innebär att det steget som du är på kan ta längre tid än 9 veckor.

När du är färdig med vecka 9 och utfört det exakt enligt vad som är angivit, går du vidare till nästa steg.